Arktis isar smälter, extremväder orsakar enorma skogsbränder och hela länder riskerar att försvinna när havsnivån stiger.

Att resa och se världen är något de flesta unga drömmer om. Vandra genom regnskogen, rida över savannen och köra bil genom öknen. Så långt bort som möjligt, så ofta som möjligt. Samtidigt känns klimathotet abstrakt för många. Det är svårt att förstå hur ens egna vardag och beslut kan påverka en hel värld.

Men faktum är att dagens klimat är kraftigt påverkat av människans utsläpp och effekterna av utsläppen är förödande. En del av oss har fått uppleva hur det extrema vädret påverkat vår närmiljö. Skogsbränder där människor tvingas lämna sina hem, vattenbrist som gör att grödor inte kan växa och starkare stormar som stänger inne människor. Även i andra länder blir effekterna allt tydligare. Flera klimatforskare menar att om vi inte lyckas vända utvecklingen inom de närmsta 10 år riskerar stora delar av världen att bli obeboelig.

Effekterna är tydliga, läget är akut och vi behöver konkreta åtgärder. Flyget är inte den största delen av våra utsläpp, men det är den del som ökar snabbast. Bara sedan 90-talet har antalet utrikes flygresor fördubblats. För en enskild människa kan en enda flygresa utgöra en stor del av hens utsläpp och om vi inte agerar kommer det öka ytterligare. Liberaler har en stark tro på att människor vill dra sitt strå till stacken för att göra vårt gemensamma klimat bättre. Men det måste bli lättare att göra rätt.

Vi vill se en europeisk flygskatt och stärka utvecklingen för klimatvänligt flyg. För oss är det självklart att flyget ska stå för sina klimatkostnader. När miljökostnaderna inkluderas i priset blir det enklare att se den verkliga kostnaden och det kommer påverka vad människor lägger sina pengar på. Genom att införa en skatt för hela EU blir den betydligt mer effektiv. En nationell skatt riskerar att bara förflytta utsläppen till våra grannländer.

Sverige behöver mer EU. När problemen är globala räcker det inte med nationella lösningar. Vi behöver mer samarbete över landsgränser för att gemensamt lösa de problem som vi själva är för små för att klara på egen hand. Transporter, jordbruk och industrier kan ha sitt ursprung i ett land men påverkar hela närområdet. Därför vill vi se en gemensam EU-koldioxidskatt och ett bättre system för utsläppsrättigheter inom EU.

Konsekvenserna av miljöförändringarna löser vi inte genom ytterligare utsläpp. I sviterna av sommarens torka och bränder vill vissa partier sänka dieselskatten för att hjälpa jordbruket. Det här är ett kortsiktigt sätt att hantera klimatförändringarna. Utsläppen måste minska annars kommer det här fortsätta år efter år tills vi inte längre har något jordbruk.

Ingen vet med säkerhet hur framtiden kommer se ut. Det är osäkert hur lång tid vi har på oss att vända utvecklingen. Däremot vet vi att läget är akut och vi måste agera. Sverige behöver en progressiv klimatpolitik som präglas av kunskap, utveckling och framtidsoptimism. Det finns fortfarande tid. Tillsammans kan vi påverka hur framtiden ser ut.

Ida Arnstedt,
vice ordförande Liberala Studenter

Karl Vilén,
miljöpolitisk talesperson Liberala Studenter